Åke Bergenblad
Bergenblad & Jonsson Orgelbyggeri AB
Bergenblad & Jonsson Orgelbyggeri AB (tidigare Nye Orgelbyggeri AB) hör hemma mitt i Småland, närmare bestämt Farstorp, Nye församling i Vetlanda kommun.  Det är en trakt där snickerifabrikerna för inte så länge sedan stod tätt och där kyrkorglar tillverkades redan under mitten av 1800-talet av Johannes Magnusson i Nässja, Lemnhult.

* * *


Orgelbyggarverkstaden i Farstorp startades av Nils-Olof Berg 1969. 1988 övertogs rörelsen av medarbetaren  Åke Bergenblad som idag driver rörelsen under det nya namnet Bergenblad & Jonsson Orgelbyggeri AB, tillsammans med kompanjonen Mats Jonsson.  Företaget har fem anställda i ett ungt entusiastiskt arbetslag som känner stolthet i sitt hantverkskunnande och som tillverkar i stort sett alla orgelns delar på den egna verkstaden.

* * *


Företaget har under senare år specialiserat sig på framförallt stilistiskt anpassade rekonstruktioner bakom gamla fasader.  F.n. håller man t.ex. på med en rekonstruktion av orgeln i Frillestads kyrka utanför Helsingborg, en orgel byggd av Carl Elfström på 1890-talet.

Kororgeln i Kristinehamns kyrka
Disposition
Verkstaden utför också nytillverkning av moderna och stilmässigt mer fristående orglar.  En representant för dessa är kororgeln i Tranemo kyrka.

* * *

Renoverings- och restaureringsprojekt är en stor del av verksamheten.  Nämnas kan t. ex. den nyligen utförda restaureringen av orgeln i Väse kyrka och de pågående projekten i Eskilsäter och Flisby kyrkor. Företaget driver också en omfattande serviceverksamhet.

Läktarorgeln i Boo kyrka, Saltsjö-Boo
Arkitekt SAR Ulf Oldæus Disposition
Åke Bergenblad
Bergenblad & Jonsson Orgelbyggeri AB
Farstorp

574 98 Nye
0383-801 60
Fax 0383-804 20
070-698 01 60
Introduktion    |    Medlemmarna
Nästa orgelbyggare    |    Länkar